Bonavita Logo
   
slika1  
   
Vijesti  
O nama  
Povijest  
Kontakt  
Vinska cesta  
Katalog vina  
Ocjenjena vina  
Fotogalerija  
Sponzori i pokrovitelji  
   
Trnavački Vinodom
 
 

POVIJEST

"Bonavita" turističko - gospodarska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje osnovana je u vinorodnoj Trnavi 1988. godine. Već je na prvom ocjenjivanju, izložbi i kušanju vina bilo 49 uzoraka privatnih vinogradara s područja Đakovštine, Slavonskog Broda i Požege. Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje vina koje rukovodio mr. sc. Zvonko Benašic dodijelilo je 15 zlatnih boca, a šampion je proglasilo traminac berbe 1985. Josipa Zanetija iz Požege. Predaja nagrada i kušanje vina 28. svibnja započela je ispaljivanjem sto godišnjeg tučobrana. Tim činom evocirala se i uspomena na osnivanje Udruge za obranu od tuče u Trnavi 1900. godine.

U likovnom oblikovanju znaka "Bonavite" sedmerokutna cijev tih povijesnih tučobrana iskorištena je kao osnovni element. U pozdravnoj riječi predsjednik "Bonavite"' mr. sc. Zvonko Benašic istaknuo je sljedece: "Prije 100 godina ovaj je top "tučabran'" rastjerivao ovdje u Trnavi ledonosne oblake, a današnji i budući pucnji trebaju ovdje okupiti sve najbolje privatne vinogradare Slavonije i Baranje". Prva "Bonavita" bila je prilika da prvi put privatni vinogradari Slavonije i Baranje u javnosti promoviraju svoja vina. Medu njima su bili danas poznati i cijenjeni Enjingi, Jurković, Bošnjak, Zdjelarević, Klezinger, Miličević i Hart. Te mogućnosti i korisnost brzo su prepoznali i drugi vinogradari pa se broj konkurenata na drugoj "Bonaviti" već udvostručio. Pozivu su se odazvali vinari iz Podunavlja - Baranje, Erduta, Vukovara i Iloka. Šampionom druge "Bonavite;" proglašen je sivi pinot berbe 1988. Mihalja Geraštmajera iz Zmajevca.

Prvi član Pravilnika "Bonavite'" određuje cilj ove vinogradarsko - vinarske manifestacije i to sljedećom odredbom: Radi unapređivanja kakvoće proizvodnje vina i kulturne i umjerene potrošnje vina, kao i podizanja vinske kulture proizvođaća i potrošača vina Općinsko poglavarstvo Trnave organizira turističko - gospodarsku manifestaciju "Bonavitu ''. Taj postavljeni cilj ostvaruje se uz ocjenjivanje i kušanje vina, i organiziranjem stručnih predavanja i animiranjem školske djece na izradu pismenih i likovnih radova na temu vinograda grožda i vina, Iz dosada izrađenih mnogobrojnih radova predstavljamo Vam pjesmu Ivane Matijevic, učenice 5. a razreda škole Josip Juraj Strossmyer iz Trnave:

Bonavita Bonavita proslava je lijepa,
tu se skupi svakojakog svijeta.
To je gozba raznorodnih vina,
a najbolje i nagradu prima.
Tu se pije najboljega vina,
uz njeg jede se slavonskog kulina.
Svi Slavonci vole vino piti,
a još više snašu zagrliti.
Oj, Trnavo, ti si "varoš" fina,
"Bonavita" proslavlja ti vina.